`Palioici` sau cum trece timpul…

Astazi incercam sa imi aduc aminte ce gust aveau `palioicile`. Nu am mai mancat palioici (sau palioci cum spun altii) de foarte mult timp. Chiar si la Urisiu nu se mai fac atat de des. In general mancam acest fel seara, la bunici. Era un fel de mancare-desert. Pentru noi. Din cate am inteles in alte zone se numeste altfel si nu e dulce, ci sarat.

Palioci e un fel de mancare din mamaliga, branza si zahar. Intr-un vas se pune un strat de mamaliga, un strat de branza, apoi se presara zahar si se repeta procedeul. Cred ca erau 2-3 straturi din fiecare, apoi se punea la cuptor. O delicatesa. Mi-e dor de palioci si de rasul ceaunului. Cand am fost la festival la Ghurghiu, la bunica Linei am ras ceaunul. Trebuie incercat! E genul de …chestie🙂 care te prinde.

Si acum ma bat cu tata care prinde primul ceaunul la ras. La tara se foloseste mult la facut mamaliga ceaunul de fonta. Dupa ce se scoate mamaliga din ceaun, se toarna putin lapte peste mamaliga prinsa de fundul vasului. Putina sare si masa e gata. De ras! Se rade fundul ceaunului de mamaliga si se amesteca. Cred ca e procesul de care nu voi scapa niciodata. La fel cum nici pe ploaie nu voi scapa la nunta🙂 Se zica ca cine rade caunul va avea parte de ploaie la nunta. Deocamdata in familie la noi s-a adeverit…dar nu pot vorbi din propria experienta😛

1 Response to “`Palioici` sau cum trece timpul…”


  1. 1 adi Octombrie 13, 2010 la 1:36 am

    sunt din Bucovina iar la tara,rasul ceaunului este si acum ceva cotidian


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s




Sustin `Nu e poveste`

Ce pregatim la cratita


%d blogeri au apreciat asta: